Reseptit

Lammaskebabit grillissä

Voit valmistaa nämä herkulliset lammas-kebabit myös sähköuunissa paistamalla tai grillivastuksen alla.

4 annosta, n. 8 kpl
500 g lampaan jauhelihaa
1 sipuli pilkottu hienoksi
(2 valkosipulin kynttä hienonnettuna)
1-2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kanelia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike:
200 g turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
1 rkl persiljaa silputtuna
1 tl hunajaa
¼ tl mustapippuria myllystä

Laita puiset kebabtikut veteen likoamaan. Valmista kebabtaikina samoin kuin lihapullataikinakin, sekoita ainekset huolellisesti kulhossa. Muotoile massasta pitkänmallisia kebabtankoja, työnnä tikku keskelle ja painele vielä tiiviiksi. Jätä tikkua näkyviin molemmista päistä vähintään pari senttiä.
Sytytä grilli, laita grilliin esim. pari tiiliskiveä niin, että kebabtikut tulevat niiden väliin, tikun varret toisella kivellä ja kärjet toisella. Grillaa vartaita muutama minuutti käännellen niitä välillä kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Valmista kastike maustamattomasta jogurtista tai kermaviilistä. Lisää joukkoon murskattua valkosipulia, sitruunan mehua, tuoretta persiljaa, hunajaa, mustapippuria
Lämmitä pitaleipä tai sämpylä grillissä, laita väliin tuoretta salaattia, tomaattiviipaleita, (marinoituja) sipulirenkaita ja kebablihaa vartaasta. Tarjoa maukkaan kastikkeen kera.

Karitsanmaksa

Mieto ja pehmeän makuinen karitsan maksa on hyvin helppo ja nopea valmistaa. Ohje Carl Butlerin kirjasta Butlerin lammas:
Ainekset:
Maksa ohuina viipaleina, on helppo leikata vielä vähän kohmeisena. Kalvoja ei tarvitse poistaa.
Punasipuli ohuina viipaleina ja pari valkosipulin kynttä.
Voita paistamiseen, suolaa, (valko)pippuria ja haluttaessa kermaa tai creme fraichea.
Sulata n. 1 rkl voita ja kypsennä sipulia ja valkosipulia hieman pehmeäksi, siirrä ne viereen odottamaan.
Lisää vähän voita ja paista maksaviipaleita noin 2 min kummaltakin puolelta. Lisää sipulit pannulle, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää kermaa n. 1 dl tai creme farichea pari lusikallista. Muuta ei tarvita. Hyvää kylmänäkin leivän päällä.
Toki voi tehdä perinteisesti maksapihvit, jauhaminen onnistuu helposti monitoimikoneella tai blenderillä.

Lammaspihvit tai pyörykät

400 g karitsan jauhelihaa,
1 muna,
150 g fetaa,
1 rkl tomaattipyreetä
2 valkosipulin kynttä, minttua tai oreganoa
(0,5 dl oliivirenkaita tai aurinkokuivattua tomaattia)
suolaa ja mustapippuria

1. Murskaa feta jauhelihan sekaan. Lisää mukaan muut mausteet ja hienonnettu minttu. Halutessasi voit lisätä myös vähän pekonia. 2. Sekoita ainekset keskenään käsin. Muotoile isoja pullia uuninpelille. Paista uunissa 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Voit paistaa myös pannulla rypsiöljyssä. 3. Tarjoile perunoiden kanssa, tai tee hampurilaisia.