Langat ja taljat

Rintalan Luomutilan

  • Omalla tilalla kasvavat Suomenlampaat ja Kainuunharmakset ruokitaan luomuviljalla ja heinällä, tilaa ja valoa on riittävästi
  • Lampaat laiduntavat pellolla ja joen rantamilla estäen joutomaan pensastumista
  • 100 % suomalaista työtä; kasvatus, kerintä, villan käsittely ja kehrääminen kotimaassa
  • Villa pestään käsin ennen kehräystä, ei kuljetuksia ulkomaille ja superpesuja, lanoliini tallella langassa.
  • Värisävyt erivärisistä lampaan villoista, ei kemiallisia käsittelyjä
  • Ei elävän villakuidun tuhoamista pesukone-kestävyyskäsittelyllä (eli superwash)
  • Turkikset muokataan turvallisesti Suomessa, ei ympäristömyrkkyjä tai ihmiselle haitallista kromia

Langat

Luonnonväriset langat on kehrätty omien lampaidemme pehmeästä villasta. Langoista suurin osa on suomenlampaiden villoista ja muutama lanka Kainuunharmas-rotuisten lampaiden villaa. Kaikkia lankojamme pyritään käsittelemään mahdollisimman vähän tekoprosessin aikana ja niihin ei mihinkään ole luonnollisestikaan tehty superwash -käsittelyä, villan kuitu elää yhä.

Lankoihin ja käsityötuotteisiin pääsee parhaiten tutustumaan verkkokaupassamme tai markkinoilla ja messuilla, joissa lankoja pääsee koskemaan ja tuoksuttelemaan oikeaa lampaan tuoksua ja tuntemaan alkuperäisrotuisen lampaan pehmeää lankaa.

Tähän on listattu suurin osa tuotteistamme ja kerrottu niistä yleisesti.

Ilo&Suru sukkalanka on 2- tai 3-säikeinen, perinteinen sukkalanka. 15% polyamidilla vahvistettu villalanka, josta sukkien teko sujuu mukavasti. Lanka kulkee pehmeästi puikoilla ja polyamidi tuo mukavasti kestoa sukkiin, mutta ei vielä vie villan lämpimyyttä.

Iivari Kainuunharmas ja Veeti Suomenlammas
3-säikeinen yleislanka soveltuu kaikenlaisiin käsitöihin sukista villapaitoihin ja asusteisiin, sekä kangaspuilla kudottaviin huopiin. Se on laadukasta ja tasaista ja kestävää täysvillalankaa, aitoa pässinpökkimää. Luonnonväriset langat kehrätään oman tilan lampaiden villasta.

2-säikeinen karitsanvillalanka Helmi on ihana löyhäkierteinen ja pehmeä lanka, josta saa neuloa suht reilulla puikkokoolla, langan pörheys tulee siten parhaiten esiin. Sopii erityisesti neulepuseroihin. 100 % suomenlammasta.

2-säikeinen ohutlanka Vieno on ohut fingering-paksuinen 100 % suomenlampaanvillalanka. Ihana huivi- ja neulelanka.

Hahtuvalanka on 2- tai 4-kertaista hahtuvaa, jossa ei ole kierrettä. Se on paksua ja erittäin pehmeää lankaa, joka soveltuu erityisesti pipoihin, kaulureihin, kaulahuiveihin, säärystimiin. Siitä voi tehdä myös neulevaatteita, joissa on vahva struktuuri. Oman tilan lampaiden käsin pestystä villasta valmistettu lanka on erityisen ekologista ja siinä on lampaan rasvan lanoliini tallella.

Esilankaa eli hahtuvaa käytetään esimerkiksi vauvan vaippahousuihin, makuualustaksi, lapasiin, myssyihin, huovutettuihin hattuihin, tossuihin, kaulaliinaksi, vapaalankahuovutukseen. Huopuu helposti pesukoneessa tai käsin huovuttaen. Esilanka on valmiiksi kaksinkertaista. Kiekko painaa noin 150 g. Puikot 5-8.
Luonnonväriset: Luonnonvalkoinen, harmaa, ruskea, luonnonmusta.

Huovutusvillaa on luonnonvärisinä jonkin verran. Suomenlampaan villan huopumisominaisuudet ovat erinomaiset ja siksi aina teetetään niistä myös huovutusvillaa, sitä on ilo huovuttaa. Värillisten huovutusvillojen myynnistä on luovuttu lähes kokonaan, vain jouluvärejä, punaisia ja vihreää on varastossa.

Tarkemmat tiedot langoista verkkokaupan puolella!

Villahuopapohjalliset
Valmistamme ja myymme suosikkituotetamme, villahuopapohjallisia lähes kaikkia kokoja 20-50, tilauksesta suurempiakin. Huopa valmistetaan koneellisesti, joten se on kestävää, eikä muuta muotoaan jalkineessa. Jokainen pari leikataan ja viimeistellään käsin. Pohjallisia on kahta paksuutta: Ohuet (n.3 mm) kävelykenkiin, naisten kapean mallisiin saapikkaisiin, ratsastussaappaisiin ja luistimiin. Paksut (n.5 mm) saappaisiin, ulkoilujalkineisiin, maihareihin, monoihin, työkenkiin jne. Pohjalliset voi pestä ja ne kestävät pitkään.

Lampaantaljat

Aito kotimainen lampaantalja sopii moneen käyttöön: Sisustukseen lempituolille tai nahkasohvalle, korituoliin, keinutuoliin, lattialle, kirjoituspöydän alle jalkoja lämmittämään, auton penkille, lastenvaunuihin ja -rattaisiin ja pulkan pehmusteeksi, makuualustaksi vuoteeseen tai retkeilijälle, pyörätuoliin, laavuun, kotaan, veneeseen, parvekkeelle ja lemmikille. Onpa taljan pala mainio vaikka moottoripyörän tai polkupyörän satulassa.

Suomenlampaan talja on pehmeä, sen villa on kiiltävää ja luonnostaan kiharaa. Taljoja on saatavana sekä lyhytvillaisena, n. 2 cm, että pitkävillaisena, n.4-8 cm. Värit ovat suomenlampaan värit; valkoinen, ruskea ja musta ja niiden eri sävyt. Lisäksi saatavilla on vähän kainuunharmasten eri harmaansävyisiä taljoja.

Taljat ovat kaikki yksilöitä, valikoimassa on monenlaista kiharuutta ja ulkonäköä. Käyttötarkoitus vaikuttaa taljan valintaan, usein asiakkaan kanssa yhdessä mietitään tarvitaanko pehmeä ja joustava karitsan talja vaunuihin vai pitäisikö taljan olla tukeva ja paksu lattialla hyvin pysyvä tai pitkän mallinen tuoliin jne. Sisustukseen tulevan taljan pitää olla erityisen kaunis ja silmää miellyttävä, kun taas esimerkiksi makuualustana tärkein ominaisuus on tiheys ja lämpimyys. Kaikki ovat kuitenkin perinteisesti ja luontoystävällisesti kotimaassa muokattuja. Ne ovat turvallisia käyttää, eivätkä aiheuta allergiaa.

Jos et pääse markkinoille katsomaan taljojamme, voit vierailla verkkokaupassamme, josta taljan saat tilattua postipakettina suoraan kotiin. Kirjoitathan kommenttikenttään mihin tarkoitukseen talja tulee ja muut erityistoiveet, niin osaamme valita sinulle oikean taljan.

Hoito-ohjeet:
Tuuleta ja pudistele taljaa reippaasti. Talvella sitä voi puhdistaa pakkaslumella. Suoravillaista taljaa voi harjata pinnalta kuohkeaksi, mutta kiharakarvaista taljaa ei kannata harjata, koska kiharat aukeavat. Jos taljalle tulee tahra, voi villaa puhdistaa kostealla tai miedolla saippualiuoksella.

Nahkapuolen kastelemista tulee välttää. Jos nahka kostuu ja kuivuttuaan tuntuu kovemmalta, sitä voi käsitellä nahan käsittelyyn sopivalla aineella ja hieroa pehmeämmäksi. Hyvin hoidettuna ja kuivassa säilytettynä talja kestää jopa kymmeniä vuosia.